broodrecept

Hoe je het lekkerste brood bakt recept

Brood bakken, dat kon ik niet. Ik had het heel vaak geprobeerd. Het liefst deed ik alles met de hand. Ik wou het ambachtelijk maken, dan zou het het lekkerst worden... Nou echt niet dus. Uren werk en ieder brood kwam als een baksteentje uit het broodbakblik gerold. Het stonk naar bier, was droog en de korst was niet knapperig. 
Er zijn zo veel factoren die mee spelen met het bakken van brood. De verandering die er voor zorgde dat ik brood kon bakken was: Het juiste meel gebruiken.
Het moest volgens mij mogelijk zijn om brood te bakken met gewone tarwebloem van de supermarkt. Daar had ik absoluut geen gelijk in. Zodra ik het T65 meel ging gebruiken lukten mijn broden ineens. En wat is dat lekker, met een beetje roomboter. Het eet bijna als cake, echt heerlijk.
Het ging natuurlijk niet allemaal in één keer goed, ik heb een aantal bakrondes moeten doen om precies de juiste methode te krijgen. Maar nu heb ik de juiste manier te pakken en die wil ik ook graag met jou delen, want ik doe nu niets liever dan brood bakken. Zo gaat het je lukken:
Ingrediënten:
  • -500 gram T65 meel
  • -350 ml koud water (kamertemperatuur)
  • -8 gram gedroogde gist
  • -10 gram tafelzout

Dit heb je nodig:
Staande mixer
Deegkrabber
Kom voor het rijzen
Bereiding:
Doe al het meel en iets minder dan 300 ml water in de kom van de staande mixer en meng het 3 minuten met de deeghaak. Het is klaar als het één deeg is.
TIP: je begint met  iets minder water dan 300ml, omdat je het niet meteen te nat wilt maken. Als je ziet dat het deeg te droog is, kun je later altijd nog wat toevoegen. Het is heel erg afhankelijk van de luchtvochtigheid en het meel zelf hoeveel vocht het deeg opneemt. 
Laat het deeg 15 minuten rusten. Je kunt het deeg in de mengkom laten zitten en er een vochtige doek over leggen. Ik gebruik een grote plastic kom van de Ikea, omdat hier een deksel op zit. 
TIP: De deegkrabber is een superhandig dingetje om te gebruiken bij brood bakken. Je kan het deeg makkelijk in en uit de kom halen en het schraapt gemakkelijker van je werkblad af.
Roer de gist door 50 ml water tot het is opgelost. Leg het deeg in de kom van de staande mixer en maak een soort kommetje in het midden. Giet hier het water met gist in. Strooi het zout over de rand van het deeg. Kneed het deeg 10 minuten met de deeghaak op de laagste stand van de mixer.
Kneed het deeg daarna 4 minuten op de netniethoogste stand. Doe de raamtest, lukt dit nog niet, dan nog weer 2 minuten doorkneden.
TIP: De raamtest doe je door een stukje deeg vast te pakken en het uit te rekken tussen je vingers. Als het zo doorzichtig is, dat je er licht doorheen kan zien en het scheurt nog niet, dan is het voldoende gekneed.
Bestuif je kom met meel en leg het deeg hierin om te rijzen. Ik doe de deksel erop, maar anders gebruik je een licht vochtige doek. Laat het deeg 1 uur rijzen
Verwarm de oven voor op 240 ºC. Schuif een diepe bakplaat met water in de onderste laag van de oven. Als je geen diepe bakplaat hebt kun je een gewone bakplaat gebruiken. Houd dan wel in de gaten dat niet al het water verdampt en voeg op tijd nieuw water toe tijdens het bakken. 
Leg een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier en bestuif met bloem. Vooral ook het gedeelte waar het deeg op komt te liggen.
Bestuif het werkblad met meel. Stort het deeg op je werkblad en druk alle lucht eruit. Krab het bij elkaar met de deegkrabber. Zodra het deeg aan het werkblad blijft plakken, haal je het makkelijk los met de deegkrabber. Maak een gelijke vorm die je in twee kunt verdelen. Ik doe meestal een rechthoekig broodje. Bol het dee op tussen je handen. Dat lijkt een beetje zo: Maak een kom van beide handen en beweeg het deeg over het werkblad. Rol het met de onderkant erover terwijl je het wel recht ophoudt en trek het deeg onder het brood bij elkaar. Zodat de bovenkant van het broodje opspant.
Leg de twee broodjes nu op de bakplaat en leg hier een vochtige theedoek overheen. (Geen keukenfolie, het plakt echt overal aan vast en ik spreek uit ervaring)
Laat 15 minuten rusten.
Verwijder de theedoek en snijd de bovenkant overdwars goed in met een scherp mes.
TIP: Het insnijden van het deeg is erg belangrijk. De eerste keer had ik dit niet goed gedaan, waardoor het vocht niet weg kon, waardoor de binnenkant van mijn brood bestond uit gesmolten deeg.
Doe de bakplaat in het midden van de oven. Bak voor 20 minuten. Haal het water uit de oven. Doe de bakplaat met broden op de onderste rand van de oven en zet de oven nu op onderwarmte. Bak nog 5 minuten. Haal de broden uit de oven. 
Controleer de broden door naar de onderkant te kijken. Deze moet (licht) gebakken zijn. Als je er op tikt moet het hol klinken.
TIP: houd goed in de gaten hoe bruin de broden worden en pas eventueel de temperatuur aan of zet deze op onderwarmte. Soms gaat de bovenkant heel snel en zijn mijn broden ook donkerder dan ik wil. Dit kan echt per keer verschillen
En nu heb je het aller lekkerste brood wat er is. Eigengebakken brood uit de oven. Het is echt heerlijk met alleen wat roomboter. Maar ook wat honing of jam is er lekker op of verse aardbeien.
Laat het net even afkoelen, maar eet het het liefst als het nog warm is, want dat is het lekkerst. Een bijna cakeachtige binnenkant met een knapperige korst aan de buitenkant.
Het beste kan je dit wel in een stuk aluminiumfolie bewaren anders droogt het uit, maar het is dan wel zo natuurlijk dat de korst niet meer knapperig is en het brood zelf iets droger wordt.
Veel bakplezier!

Liefs,
Fleur