In Noorwegen heb ik voor het eerst wafels gebakken. We zaten in een vakantiehuisje waar ik een wafelijzer in de keukenkastjes aantrof. In de supermarkt trof ik een bakmix aan voor wafels. Ik dacht als ik het dan ergens voor de eerste keer moet doen… Met veel zakken van die mix in de kofferbak zijn we dus naar huis gereden en ik heb meteen een wafelijzer aangeschaft. Op een gegeven moment was de mix op, maar hadden we nog wel zin in wafels. Ik heb de ingrediënten op de zak gelezen en heb geprobeerd met deze het recept zo goed mogelijk na te maken.
Gereedschap: voor deze wafels heb je een plat wafelijzer nodig. Ik heb een goedkope gekocht waarop je twee wafels tegelijk kunt bakken.
Ingrediënten:
- – 275 gram tarwebloem
- – 54 gram witte basterdsuiker
- – 16 gram bakpoeder
- – 250 ml volle melk
- – 80 gram vanillesuiker
- – 100 gram (+extra om het wafelijzer in te smeren) gesmolten roomboter
- – 2 eieren
- – 250 ml water
Bereiding:
Zet het wafelijzer alvast aan. Het verschilt per wafelijzer op welke stand. Meng de bloem met de witte basterdsuiker, vanillesuiker en het bakpoeder. Voeg al roerend de melk en het water toe als het beslag glad is geroerd voeg dan de eieren toe. Als de eieren volledig zijn opgenomen voeg je de gesmolten boter toe. (ik smelt deze vaak in een kopje in de magnetron.) Dat ziet er een beetje gek uit, maar je moet goed blijven roeren. Uiteindelijk mengt het tot één geheel. Boter de onderkant van het wafelijzer in met een beetje gesmolten boter. Giet het beslag in het wafelijzer tot ze net onder staan. (Soms zit er een maatlepel bij het wafelijzer, wanneer je hem koopt.) Wacht tot de wafels een beetje stollen en boter het bovenste ijzer in en sluit het wafelijzer. Er komt veel stoom vanaf. Wacht tot het stomen een beetje ophoud en kijk dan voorzichtig of hij goed gestold is. Wip eruit met een vork en daar heb je je eerste echte Noorse wafel gebakken.
Je kunt op een wafel eigenlijk alles doen wat zoet is, wat je ook op een pannenkoek doet. Ik vind het het allerlekkerst met verse aardbeien en zelfgeklopte slagroom. Aardbeienjam is ook lekker. En natuurlijk: poedersuiker, stroop en ahornsiroop.
Dit is ook een heel leuk en gemakkelijk gerecht om eens te maken voor het kerstontbijt.
Lekker smullen en liefs Fleur